Ağrı’da Gezilecek Yerler

AĞRI

Ekim ayının son haftası… Havalar artık yavaş yavaş soğumaya başladı ama benim içimdeki gezgin ruh yine rahat durmuyor. Bedenime yerleşen bu ruh halinden ve psikolojiden şikayetçi miyim? Tabii ki hayır! Yarını görüp göremeyeceğimiz bile belli değilken evde oturmak hiç bana göre değil çünkü.

Önümüzdeki haftalarda daha çok yurt içi gezilerine ağırlık vermeyi düşünüyorum. Gezmediğim, ya da gezip de yeniden gitmek istediğim yerleri görmek kısa vadede temel hedefim. Bu aralar yurt dışı seyahat hevesinden uzaklaştım. ( muhtemelen birkaç hafta sonra yeniden ısınacağım )  Hatta o kadar ki, gideceğim şehirler için İstanbul kalkışlarında evime oldukça yakın olan Sabiha Gökçen Havaalanı’nı tercih edeceğim. Gezi planlarımı buna göre yapıyorum. Düşünsenize; vize derdi yok, havaalanına ulaşma sıkıntısı yok, bavullara gerek yok, uçak biletleri yurt dışıyla kıyaslanmayacak kadar uygun, 1 günlük bir programla bile her yeri görme şansı, çok daha az masraf, gittiğin şehirde bakışından bile ne demek istediğini anlayabileceğin kendi toprağının insanları v.s v.s…

AĞRI

Her zamanki gibi google amca üzerinden araştırmamı yapıyorum ve daha önceden de adını duymuş olduğum birkaç yeri planıma koyup Ağrı’ ya doğru hareket ediyorum. Ağrı’ yı tercih etmemin nedeni şehirde görmeyi istediğim 4 yerin olması. İshak Paşa Sarayı, Hz. Nuh’un gemisinin izinin olduğu söylenen bölge, Beyazıt Eski Camiisi ve Meteor çukuru.

Uçakta sıcacık kahvemi içerken birazdan soğuğun merkezine inecek olmak ne güzel ! Allah’tan sıkı giyindim ve yanıma termal kıyafetler aldım. Yine de yaman bir çelişki; beynim cesur, bedenimse ürkek! Uçaktan inince vakit kaybetmeden daha önceden kiralamış olduğum araca binip listemdeki yerleri görmek için yola koyuluyorum.

Ağrı İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı

Topkapı Sarayı’ndan ardından ikinci teşkilatlı saray olan İshak Paşa Sarayı1784 seneninde yapılmıştır. İnşası tahminen 100 sene süren saray aslen tek külliyedir. Içeriğinde camii, selamlık evi, türbe, tören ve eğlence evi, aşevi ve harem evi bulunur. Ağrı’nın en değerli tarihi varlıklarından olan ve dünyaca üne sahip İshak Paşa Sarayı’nı görmeden Ağrı’dan ayrılmayın. 1685 seneninde İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa doğrulusunda yapımına başlanan saray, erkek çocuğu İshak Paşa doğrulusunda 1784 seneninde tamamlanmıştır. Kayalık tek zemine ikamet eden apartman 7600 m2 tek kısmı kaplamaktadır. Duvarlarının yüksekliği 12-15 mt arasında değişir.Sarayın planında Türk sarayları geleneği düşünülmüş ve apartman örgütü gruplar şeklinde iç içe 2 avlunun etrafında toplanmıştır. Birinci avluyu 2. avluya tonozlu tek geçit bağlar. 2. avlunun 4 yanı apartman grupları ile çevrilidir. Saray Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı’nın mimari özelliklerini birleştirmiştir.

Ağrı Beyazıt Eski Camii

I. Selim doğrulusunda yaptırılmış olan Beyazıt köklü Camii kesme taştan yapılmıştır. Kare tasarılı ve Diğer kubbeli tek yapıya sahiptir.Doğu Anadolu’nun kültürel özelliklerini en iyi şeklinde yansıtan Ağrı, gezilecek ve görülecek tarihi-doğal alanlarıyla merak edilen şehirlerden biridir.Kış aylarında kayak yapabileceğiniz, yaz aylarında ise turistik mekanlarını ziyaret edebileceğiniz Ağrı, tarihini yansıtan Beyazıt köklü Camii de turistlerin merak ettiği noktalar arasındadır.Doğu Beyazıt Kalesi’nin güneyinde tespit edilen Beyazıt köklü Camii’nin Yavuz Sultan Selim doğrulusunda yapıldığı düşünülmektedir. Kitabesinde ise; 1687 seneninde onarıldığı belirtilmektedir. Ağrı gezinizde görmeniz istenilen yerlerden bir tanesi olan Beyazıt köklü Camii’ni listenize dahil etmelisiniz.

Ağrı Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı Beyazıt Eski Camii

Doğubeyazıt’ın 5 km doğusunda bulunan Doğubeyazıt Kalesi kayalıklar üstünde yer almaktadır. Kalede Urartu devresine ilişkin kalıntılar vardır. Antik şehir niteliğine bulunduran kalenin yapım tarihi bilinmemektedir.
Ağrı’nın tarihi yapılarından bir tanesi olan ve tarihte değerli olaylara şahitlik eden Doğubeyazıt Kalesi, Doğubeyazıt Kalesi bölge merkezine 7 kilometre uzaklıktadır.Sarp kayalıklar üstüne kurulmuş olan Doğubeyazıt Kalesi’nin yapım tarihi ile ilgili net tek malumat bulunmamaktadır. Kalenin yanısıra tespit edilen kabir ise; bu yapının Urartu devresine ilişkin bulunduğu fikrini meydana koymuştur. Doğubeyazıt Kalesi, köklü tarihi süresince çoğu uygarlığın eline geçmiş ve Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti’nin himayesi altına girmiştir.

Ağrı Meteor Çukuru

Ağrı Meteor Çukuru
Gezegenin en devasa ikinci meteor çukurunun Türkiye’de olduğunu biliyor muydunuz?
Dünyanın en devasa ikinci meteor çukuru Ağrı’da yer almaktadır. Bu görkemli ve eşi benzeri olmayan tabii oluşum Ağrı’da görecekleriniz arasında yer almalı.Ağrı’nın Doğubeyazıt bölgesinde tespit edilen meteor çukuru, Gürbulak hudut kapısı ve Sarı Çavuş köyo arasında bulunmakla beraber, Doğubeyazıt’a 35 km uzaklıktadır. 1892 yılında bu noktaya tek göktaşı düşmüş ve devasa tek çukur açılmıştır.

Hz. Nuh’un Gemisi

Hz. Nuh’un Gemisi

Son durağım Hz.Nuh’ un insanlığın soyunu kurtarması için yaptığı geminin yani bildiğimiz adıyla Nuh’un Gemisi’nin izinin Ağrı Dağı eteklerinde olduğuna inanılmaktaymış. En büyük koz olarak ise aşağıda gördüğünüz siluet şeklindeki kalıntılar gösteriliyor. Gerçekten etkileyici bir fotoğraf!

Ağrı’nın adını belki çok sık duymuyoruz ama tarihi yerler görmek üzerine bir gezi planı için bence oldukça uygun bir şehir. Küçücük ama nitelikli J Bahar ve yaz aylarında gitmek daha mantıklı görünse de, siz de benim gibi şartlarınız uygun olduğunda kafanıza eseni yapmaktan çekinmiyorsanız her mevsim Ağrı’nın tadını çıkarabilirsiniz. Sadece giyeceğiniz kıyafete dikkat edin ve erkenden bir uçak bileti rezervasyonu yaptırın…